Ξενοδοχείο ή Airbnb;

Ξενοδοχείο ή κάποια άλλη μορφή διαμονής; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, κάθε φορά που έχουν να επιλέξουν την διαμονή τους σε περίοδο διακοπών. Και αν όχι ξενοδοχείο, τότε τι; Δεν είναι λίγες οι επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος, αν θέλει να αλλάξει το είδος των διακοπών του. Αυτό που πρέπει όμως να σκεφτεί είναι αν όντως αυτές τις λίγες μέρες που έχει στη διάθεσή του προτίθεται να τις περάσει σε κάποιο δωμάτιο ή σε διαμονή τύπου airbnb.

Οι διαφορές είναι πολλές και η απόσταση μεγάλη, μιας και το airbnb πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από οποιοδήποτε άλλο τύπου ξενοδοχείο.

Στο ξενοδοχείο υπάρχει έτοιμο πρωινό, το οποίο σερβίρουν κατάλληλοι άνθρωποι και δεν χρειάζεται να σκεφτείς ποιος θα καθαρίσει και ποιος θα μαζέψει. Επιπλέον, η υπηρεσία δωματίου είναι δυνατή οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, επιλέγοντας κάποιο δωμάτιο ή διαμέρισμα τύπου airbnb, θα πρέπει να σηκωθείς να φτιάξεις το πρωινό σου και έπειτα να μαζέψεις, όπως ακριβώς θα έκανες αν βρισκόσουν στο σπίτι σου. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει διαφοροποίηση, είτε κάνεις διακοπές είτε μένεις στο δικό σου χώρο.

Επιλέγοντας κάποιος να διαμείνει σε ένα σπίτι airbnb, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν κάποια κριτήρια στα οποία μπορεί να βασιστεί. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν το κατάλυμα είναι καθαρό, σε καλή περιοχή και αν πρόκειται για κάποια απάτη. Αντιθέτως, στην περίπτωση που αποφασίσει να διαμείνει σε ξενοδοχείο τότε έχει όλα τα εφόδια για να γνωρίζει εξαρχής αν αυτό το κατάλυμα είναι εγκεκριμένο και πληροί όλα τα κριτήρια.

Ένα άλλο κομμάτι αποτελεί η εγγύηση και η φερεγγυότητα σε σχέση με τα χρήματα, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε σπίτια τύπου airbnb. Άρα ο καταναλωτής δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη άποψη για το πού σπαταλάει τα χρήματά του και αν αξίζει τον κόπο να το κάνει αυτό.

Αυτό που οδηγοί πολλούς στην επιλογή της διαμονής μέσω airbnb είναι η διαφορά στην τιμή, η οποία φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο για το τι θα καταλήξει κάποιος να επιλέξει. Αυτό συμβαίνει είτε ο σκοπός του ταξιδιού είναι οι διακοπές με την οικογένεια, τους φίλους είτε οι επαγγελματικοί λόγοι. Και φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που διαλέγουν την πιο οικονομική λύση. Αυτό που θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε είναι ότι πολλά ξενοδοχεία, λόγω του ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί με αυτά τα καταλύματα, οδηγούνται στην μείωση των τιμών τους. Δημιουργούν με αυτό τον τρόπο ευκαιρίες για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε καλά ξενοδοχεία. Όπως και να έχει η διαφορά είναι μεγάλη, είτε πρόκειται για διαμονή σε ξενοδοχείο ή σε ένα οποιουδήποτε τύπου κατάλυμα. Το ξενοδοχείο δεν παύει να προσφέρει περισσότερες παροχές και μια πιο ξεκούραστη διαμονή.

Τελικώς όμως η επιλογή είναι στα χέρια του καταναλωτή, ο οποίος διεκδικεί με αυτό τον τρόπο καλύτερες τιμές σε καλά ξενοδοχεία και αυξημένες παροχές σε καταλύματα τύπου airbnb. Μέσα από αυτήν την διαδικασία κερδισμένος βγαίνει ο καταναλωτής, καθώς «αναγκάζονται» οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αυτών να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για όσους κάνουν την επιλογή να μείνουν σε ξενοδοχείο ή σε άλλου τύπου κατάλυμα.