Επιλογές Ανάμεσα σε Διάφορα Είδη Ξενοδοχείων

Αν σκεφτεί κανείς να κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο για τις διακοπές του, τότε θα δει με προς έκπληξή του ότι πλέον τα ξενοδοχεία δεν χωρίζονται ανάλογα με την τοποθεσία τους μόνο. Αντιθέτως, επιπλέον διαχωρίζονται ανάλογα με το είδος. τους Παλαιότερα αναζητούσαμε διαφορετικά είδη ξενοδοχείων, στην περίπτωση που θέλαμε να παραθερίσουμε στο βουνό ή στη θάλασσα. Στη σημερινή εποχή όμως πολλά είναι τα ξενοδοχεία που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τύπο επισκεπτών που φιλοξενούν.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ξενοδοχείο μπορεί να δέχεται οικογένειες ,ενώ ένα άλλο ξενοδοχείο ενδέχεται στην πολιτική του να μην δέχεται ανήλικους επισκέπτες. Όπως θα επιλέξει κανείς το μέρος που θα πάει αναλογιζόμενος αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για παιδιά ή για σπορ, έτσι γίνεται και με το είδος του ξενοδοχείου.

Είναι συχνό φαινόμενο άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά να μην επιθυμούν το θόρυβο και να αναζητούν ξενοδοχεία που να μην δέχονται οικογένειες. Επιπλέον, ταξιδιώτες που έχουν οικογένειες είναι σπάνιο να βρεθούν σε μέρος που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του. Άρα κατά συνέπεια τα ξενοδοχεία που επιλέγουν είναι περισσότερο οικογενειακής μορφής.

Ένας άλλος διαχωρισμός που γίνεται στα είδη ξενοδοχείων είναι αυτά που δέχονται κατοικίδια ζώα και αυτά που τα απαγορεύουν. Όπως και στον πρώτο διαχωρισμό, έτσι και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιθυμούν να περιτριγυρίζονται από τετράποδα. Είναι και αυτοί όμως που έχουν συνοδοιπόρους τους στις διακοπές τους τα κατοικίδιά τους. Έτσι για να μπορέσουν να είναι ευχαριστημένοι όλοι γίνεται αυτός ο διαχωρισμός.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν εν δυνάμει χειμερινοί προορισμοί, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και καλοκαιρινοί. Είναι σπάνιο κάποιος να επισκεφτεί ένα νησί τον χειμώνα, όπως ακόμη πιο  σπάνιο είναι να επισκεφτεί κανείς χιονοδρομικό κέντρο το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια γενική κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων. Αυτά που είναι για χειμερινούς προορισμούς και αυτά που είναι για καλοκαιρινούς. Υπάρχουν όμως και αυτά που είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που προορισμοί που θα θεωρούνταν χειμερινοί έχουν κόσμο το καλοκαίρι ή και το αντίθετο.

Επιπλέον υπάρχουν και τα ξενοδοχεία, τα οποία επιλέγονται για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους. Δηλαδή, επιλέγονται εάν το ταξίδι αφορά επίσκεψη σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τότε η επιλογή του ξενοδοχείου γίνεται με βάση την περιοχή που βρίσκονται όλοι αυτοί οι χώροι.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν κι αυτοί που επιλέγουν το ξενοδοχείο με βάση την τοποθεσία του. Δηλαδή, αν ο σκοπός του ταξιδιού είναι επαγγελματικός, τότε το ξενοδοχείο δεν μπορεί να απέχει και πολύ σε σχέση με τον χώρο της επαγγελματικής συνάντησης. Επίσης, η επιλογή δεν γίνεται από τον ταξιδιώτη αλλά από την ίδια την εταιρία. Έτσι πολλά είναι τα ξενοδοχεία που έχουν δημιουργήσει κατάλληλους χώρους και κατηγοριοποιούνται με βάση τις παροχές που μπορούν να προσφέρουν σε εταιρίες. Δεν είναι τυχαίο που πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία έχουν κλεισμένες συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο διαχωρισμός είναι καθαρά τυπικός και η τελική επιλογή  του ξενοδοχείου εναπόκειται στον εκάστοτε ταξιδιώτη. Και φυσικά εξαρτάται και από το είδος του ταξιδιού. Αν αυτό είναι αναψυχής, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό ή τουριστικού ενδιαφέροντος.